25 Eylül 2013 Çarşamba

Işık artık Batı\ dan yükseliyor



Amerikalı ünlü İslam alimi Şeyh Halid Yasin, İslam dünyasının dinamiklerinin değiştiğini belirterek "Mekke ve Medine artık İslam'ın dinamikleri değil. İslam davasını savunma Batı'ya geçti" dedi.

Amerikalı ünlü İslam alimi Şeyh Halid Yasin, Batı toplumunda, "Nefret dolu saldırgan, küçük bir topluluğun" medya yoluyla bilgi kirliliği oluşturduğunu söyledi.

Batı toplumunda sanıldığının aksine İslamofobi'nin olmadığını savunan Yasin, "İslamofobi zannedilen, Batı'da saldırgan, nefret dolu ve komplocu küçük insan topluluğunun, medyayı kullanarak oluşturduğu bilgi savaşıdır" dedi.

İSLAMİFOBİ BİR TUZAK

Muhacirler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin açılışında AA muhabirine konuyla ilgili açıklamada bulunan Yasin, "Yaklaşık 30 yıl önce ABD'de ortaya atılmış terminoloji olan bilgi savaşı, 'savaş aracı olarak yanlış bilgilendirmenin' adıdır. Şimdi sırf birileri istediği için buna İslamofobi diyoruz ama ben bu şekilde isimlendirmiyorum. İslamofobi bizim için yaratılmış birşey. Biz de bu terminolojiyi kullanarak bu tuzağa düşüyoruz" ifadesini kullandı.

"MÜSLÜMANLARIN SADECE GÖZÜ KORKUTULUYOR"

Yasin, Batı'da İslamofobi'nin yükselişte olduğunu zannetmediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"70'den fazla ülkeye seyahat etmiş, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde senelerce yaşamış biri olarak Batı'da İslamofobi'nin yükselişte olduğunu sanmıyorum. Müslümanların sadece gözü korkutuluyor. Müslümanların kendilerine özgüvenleri yok. Kendilerine güvenmeyen, hayatta belirli amacı olmayan ve neyi temsil ettiklerini bilmeyen kişiler paranoyak oluyor ve bu yönde tepki gösteriyorlar. Kendini ve dinini bilen Müslümanlarda ise böyle birşey görmüyoruz."

"BATI MEDYASI ZAYIF VE PARANOYAK MÜSLÜMANLARI KIŞKIRTIYOR"

Batı medyasının İslam dünyası ve Müslümanları olumsuz şekilde yansıtmasına yine medya yoluyla karşılık verilmesi gerektiğini vurgulayan Yasin, şunları söyledi:

"İslam ve Müslümanlar hakkında bulunan önyargı ve yanlış bilgilendirmelerin önüne medyanın gücünü kullanarak geçebiliriz. Bunun bir anda olmasını beklemek doğru olmaz. Bunlar her gün, her ay, her yıl adım adım yapılması gereken şeyler. Müslümanlığı seçmemin üzerinden geçen 47 yılda İslam yükselişe geçti. Bugün hiç olmadığı kadar İslam ve Müslümanlara yakın olan dostumuz, bizi seven arkadaşlarımız var. Batı medyası zayıf, paranoyak Müslümanları kışkırtıyor ve onları olmadık halleriyle periyodik olarak görüntülüyor. Entelektüel, eğitimli, İslamı ve dünyayı anlayan Müslümanları kimse göz önüne almıyor. İslamofobi gibi söylemleri ortaya atanlar bu tür Müslümanlarla yüz yüze gelmekten ve tartışmaktan çekiniyorlar."

"ÇARŞAF VE CÜBBE İSLAM'I İYİ BİLDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR"

Konuşmasında iyi bir Müslüman olmanın gereklerine de değinen Yasin, "İyi bir Müslüman olmak için öncelikle İslam dinini çok iyi şekilde her yönüyle öğrenmemiz, çalışmamız gerekiyor. Sakin, sağduyulu ve eğitimli olmamız lazım. Müslüman olarak doğmuş olmanız İslam'ı araştırmayacağınız anlamına gelmez. İslamı insanlara anlatmadan önce onu iyi öğrenmemiz, okumamız gerekiyor. Bir kişinin çarşaf ya da cübbe giymesi onun İslamı çok iyi bildiği anlamına gelmiyor" diye konuştu.

"MÜSLÜMANLAR MEDYADA AKTİF OLMALI"

Günümüzde medyanın insan hayatı üzerindeki önemine dikkati çeken Yasin, "Bugün insanlar okullarda öğrendiklerinden daha fazlasını medyadan öğreniyor. Bu yüzden Müslümanların bu alanda aktif faaliyet göstermeleri gerekiyor. Bu alanda yatırım yapılmalı. Müslümanlar olarak teknolojiyi, bilimi, dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"İSLAM DÜNYASININ DİNAMİKLERİ DEĞİŞİYOR"

İslam dünyasının dinamiklerinin değiştiğini ifade eden Yasin, sözlerini şöyle tamamladı:

"İslam dünyasının dinamikleri değişiyor. İslam bugün Doğu'dan değil, Batı'dan geliyor. Bugün İslam'ı anlatmak için çalışan, bu yönde uğraş veren kişiler daha çok Batı'dan çıkıyor. Mekke ve Medine artık İslam'ın dinamikleri değil. İslam davasını savunma Batı'ya geçti. Abaya giyen Müslüman kadınlar ile sakallı erkeklerin dış görünümlerinin İslama katkısı yok. Gelecek İslamındır çünkü İslam, her çağa hitap eden aktif dindir. İslam, dünyanın neresinde ve hangi zamanda olursa olsun her soruna, probleme çözüm sunan, hitap eden dindir."

HALİD YASİN KİMDİR?

Halid Yasin, Hristiyanlara Müslümanlığı tanıtmak ve anlatmak için dünyanın birçok yerinde dini dersler veren Amerikalı bir İslam alimi. New York'un Harlem bölgesinde, Hıristiyan ailenin çocuğu olarak 1946 yılında dünyaya geldi. Öksüz olmamasına rağmen üç yaşından on beş yaşına kadar evlatlık olarak farklı Hristiyan mezheplerine bağlı ailelerin yanında yaşadı.

Yasin, dindar kişiliği olduğunu ve İslamla tanışmadan önce Katolikliği araştırdığını fakat zihnindeki sorulara cevap bulamadığını, 1964'te Vietnam Savaşı'nın kendisini insani ve dini değerleri tekrar sorgulamaya ittiğini ve bu dönemde, ABD'de ortaya çıkan İslam Ulusu grubu (The Nation of İslam - ABD'de siyah Müslümanlar olarak bilinen Malcolm X'in içinde bulunduğu grup) ile karşılaştığını belirtiyor.