28 Aralık 2013 Cumartesi

Irak ta milletvekilinin evine baskın: Altı ölü



Irak'ta Başbakan Nuri el Maliki'ye yönelik muhalif gösterilerin önemli isimlerinden milletvekili Ahmed el-Alvani, evine düzenlenen kanlı baskınla gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin düzenlediği baskın sırasında çıkan çatışmada Alvani'nin kardeşi ile beş koruması öldürüldü.

El Enbar ili emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre hükümete bağlı güvenlik güçleri, hakkındaki terör suçlamaları nedeniyle aranan milletvekili Alvani'yi gözaltına almak üzere Ramadi kentindeki evine sabah saatlerinde baskın düzenledi.

Baskın sırasında güvenlik güçleri ile Alvani'nin korumaları arasında çatışma çıktı. Yaklaşık bir saat devam eden şiddetli çatışmalar sırasında Alvani'nin kardeşi Ali el-Alvani ile beş koruması ölürken, 10'u güvenlik görevlisi 18 kişi yaralandı. Baskında Alvani ile altı korumasının da gözaltına alındığı belirtildi.

IRAKLI VEKİLİN EVİNE BASIN / FOTO GALERİ

SORUŞTURMA TALEBİ
Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, söz konusu baskınla ilgili soruşturma açılmasını istedi.
Nuceyfi'nin basın bürosundan yapılan açıklamada, söz konusu operasyonun anayasayı ihlal ve parlamento tarafından temsil edilen halkın iradesinin dikkate alınmadığı anlamı taşıdığı belirtildi. Açıklamada parlamentodan bir heyetin olayı incelenmesi için görevlendirildiği kaydedildi.

Baskın sırasında milletvekilinin kardeşi Ali Alvani'nin öldürülmesinin kınandığı açıklamada, "Hükümet yetkililerinden olayı acilen soruşturmalarını talep ediyoruz" denildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Irak'ta Sünni kesimin önde gelen siyasi figürlerinden Alvani'nin evine yapılan kanlı baskın, son haftalarda sık sık şiddet olaylarına sahne olan Ramadi'de büyük infiale yol açtı. Camilerin hoparlörlerinden, şehir halkına Ali Alavani'nin cenaze merasimine katılmaları çağrıları yapıldı. Bölgede tansiyonun yükselmesi üzerine Irak ordusu, geçen haftadan itibaren El Kaide'ye karşı geniş çaplı operasyonun devam ettiği Enbar ili genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Güvenlik güçleri ayrıca Ramadi ve Felluce kentlerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı, Enbar ilinin giriş çıkışları da kapatıldı.
Başbakan Nuri el Maliki, Bağdat yönetiminin protesto edildiği Ramadi'deki gösteri alanlarının boşaltılmaması halinde, eylemcileri "çadırlarını başlarına yıkmakla" tehdit etmiş, gösteri alanını "fitne meydanı" şeklinde nitelendirmişti. Maliki, bölgedeki meydanda toplu olarak kılınan cuma namazları ve ardından düzenlenen gösterilere atıfla, dün kılınan cuma namazının "son olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder